Zawód cukiernik SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Zawód cukiernika można zdobyć, ucząc się w 3-letniej Szkole Branżowej I stopnia.
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Podejmując naukę w tym zawodzie zdobywa się wiedzę i umiejętności właściwego przygotowania półproduktów i dodatków do produkcji cukierniczej, pieczenia ciast i sporządzania deserów z różnych stron świata. Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach cukierniczych, którą nabywa się w trakcie nauki. Aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń wykorzystywanych do produkcji tych wyrobów oraz stosować zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.
Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik powinien posiadać również niezbędne kompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.