Zawód cukiernik SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Zawód cukiernika można zdobyć, ucząc się w 3-letniej Szkole Branżowej I stopnia.

Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast i przygotowywanie deserów. Podejmując naukę w tym zawodzie zdobywa się wiedzę i umiejętności właściwego przygotowania półproduktów i dodatków do produkcji cukierniczej, pieczenia ciast i sporządzania deserów z różnych stron świata.  Jednym z zadań cukiernika jest tworzenie elementów dekoracyjnych na wyprodukowanych wyrobach cukierniczych, którą nabywa się w trakcie nauki.  Aby wytworzyć produkty cukiernicze i ciastkarskie, każdy cukiernik musi doskonale znać obsługę maszyn i urządzeń wykorzystywanych do produkcji tych wyrobów oraz stosować zasady bezpieczeństwa i higieny pracy.

Poza kwalifikacjami zawodowymi cukiernik powinien posiadać również niezbędne kompetencje takie jak kreatywność, praca w grupie, konsekwencja w dążeniu do założonego celu.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

  1. stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
  2. magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  3. sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
  4. wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.