Szkoła branżowa I stopnia w zawodzie kucharz
Uczeń kształcący się w tym zawodzie będzie przygotowywał potrawy i dania dostosowane do indywidualnych wymagań klientów. Zdobędzie wiedzę na temat różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
W trakcie nauki pozna zasady układania menu oraz dekorowania potraw, umiejętnego zarządzania finansami zakładu gastronomicznego.
Uczniowie na zajęciach praktycznych przygotowują potrawy wykorzystując specjalistyczne narzędzia, maszyny i urządzenia. Zajęcia odbywają się w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych naszej szkoły. Miejscem pracy absolwentów mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Mogą także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać zbiorowe imprezy.