Szkoła branżowa I stopnia w zawodzie przetwórca mięsa
Przetwórca mięsa jest to zawód kształcony w szkole branżowej I stopnia. Podczas nauki uczniowie zdobędą wiedzę i umiejętności w zakresie: rozbioru i wykrawania mięsa, magazynowania i przygotowanie mięsa do dystrybucji, wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych, magazynowania i przygotowywania przetworów mięsnych i tłuszczowych do dystrybucji. Kształcenie w tym zawodzie będzie prowadzone we współpracy z zakładami mięsnymi Wasąg, w których uczniowie będą odbywali praktyki zawodowe. Uczniowie będą posiadali status pracowników młodocianych, co wiąże się z otrzymywaniem wynagrodzenia za praktyki zawodowe. Dodatkowo w ramach współpracy uczniowie będą mieli możliwość uzyskania stypendiów, a po zakończeniu nauki podjęcie zatrudnienia we wspomnianym zakładzie.
Przetwórca mięsa jest zawodem o istotnym zapotrzebowaniu w województwie lubelskim. Po ukończeniu szkoły absolwent będzie mógł podjąć pracę lub kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia lub liceum dla dorosłych.