Technik usług kelnerskich

Zawód Kelner przygotowuje do wykonywania czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych oraz świadczeniem usług cateringowych dla gości poza zakładem gastronomicznym.

Uczniowie podejmujący kształcenie w tym zawodzie nabywają umiejętności przygotowania sali konsumenckiej, nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług, obsługi gości z wykorzystaniem różnych stylów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz sporządzanie potraw i napojów w obecności gości z wykorzystaniem nowoczesnych trendów gastronomicznych. Ponadto nabywają umiejętności kontaktu z różnymi typami konsumentów. Uczą się jak doradzić i udzielać gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów oraz prowadzić rozliczenie gości. 

Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej obsługi konsumenta. Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażone pracownie do nauki zawodu.

Po ukończeniu szkoły absolwent uzyska wykształcenie średnie oraz dwie kwalifikacje zawodowe:

T.09  Wykonywanie usług kelnerskich

  • Sporządzanie potraw i napojów.
  • Obsługiwanie gości.

 T.10  Organizacja usług gastronomicznych

  • Planowanie usług gastronomicznych.
  • Rozliczanie usług gastronomicznych.

Absolwenci kierunku znajdują zatrudnienie w różnych zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego w tym restauracje hotelowe, sale bankietowe, firmy cateringowe itp.

Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych.

Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.