Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla osób lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, zainteresowanych prawidłowym odżywianiem.

Ucząc się razem z nami nabędziesz umiejętności sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

Nauczysz się zasad planowania i organizacji żywienia w placówkach żywienia zbiorowego oraz projektowania i aranżacji wnętrz zakładów gastronomicznych.

Poznasz nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz organizowania przyjęć okolicznościowych.

Kończąc naukę możesz podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego np. w restauracjach, kawiarniach, stołówkach, pensjonatach, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu. Możesz również rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych lub kontynuować  naukę na wyższych uczelniach.