Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla osób lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, zainteresowanych prawidłowym odżywianiem.
Ucząc się razem z nami nabędziesz umiejętności sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.
Nauczysz się zasad planowania i organizacji żywienia w placówkach żywienia zbiorowego oraz projektowania i aranżacji wnętrz zakładów gastronomicznych.
Poznasz nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz organizowania przyjęć okolicznościowych.
Kończąc naukę możesz podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego np. w restauracjach, kawiarniach, stołówkach, pensjonatach, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu. Możesz również rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych lub kontynuować naukę na wyższych uczelniach.